İstanbul Sözleşmesi ile ilgili hikayeler

Yankı RaporuYankı Raporu

HİKAYE

Kadın cinayetleri, 2008’den beri yaklaşık %300 arttı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, kadın cinayetleri 2008’den bu yana %293 arttı; şüpheli kadın ölümleri ise 2017’den beri %85 oranında yükseldi. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çektiği 2021 yılından sonra şüpheli kadın ölümlerinde görülen artış özellikle dikkat çekiyor.

Gözde Yel

·

27 Eki 2024

kadin-cinayetleri-2008den-beri-yaklasik-300-artti
SpektrumSpektrum

HİKAYE

Kadına yönelik şiddete karşı toplumsal talepler ve hükümetin yaklaşımı

Kadına karşı şiddetin gündemde olduğu bu dönemde iktidar, cezaları artıracağını söyledi. Ancak mevcut yasalar uygulanmaz ve ceza alanlara af çıkarılırken, cezaların artırılmasının nasıl bir fayda sağlayacağı bir soru işareti. Kadın hareketinin talepleri ise daha temel bir zihniyet değişimi ve kadınları koruyan yasaların uygulanması.

kadina-yonelik-siddete-karsi-toplumsal-talepler-ve-hukumetin
• Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı Kararı ile çekilmesinin "kadın hakları ve kadınlara yönelik şiddetle mücadeleye en ufak etkisi olmadığını" savundu. Öte yandan: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre Türkiye'de "şüpheli kadın ölümleri" 2017-2023 yılları arasında %82 artış gösterdi . Rapora göre 1.441'i son 7 yıldaki şüpheli ölümler olmak üzere, 2010'dan bu yana toplam 5 bin 696 kadın cinayete kurban gi...Devamını Oku

10 Eki 2024

• Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Raporu 'na göre, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının ardından şiddet ihbarlarında ciddi bir düşüş yaşandı. Ayrıntılar: Bu yılın ilk beş ayında hatta gelen çağrı sayısı 1.646 iken, geçen yıl aynı dönemde 2.477 çağrı kaydedilmişti. Rapora göre bu düşüş, kadınların artan güvensizlik hissiyle daha az yardım arayışında bulunmasına işaret ediyor.

22 Haz 2024

• AB, kadınlara yönelik şiddetle mücadele hedefiyle ilk kez özel bir yasa çıkardı. Avrupa Parlamentosu'ndan Nisan’da geçen düzenleme şiddet, zorla evlendirme, kadın sünneti (genital mutilasyon) ve sanal ortamda tacize karşı kadınları korumayı hedefliyor. Bilgi notu: Düzenleme, 2018'de yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi'nin hedefleri doğrultusunda hazırlandı. Bir adım sonrası: AB ülkeleri, yasalarını üç yıl içinde yeni düzenlemeye uyumlu hâle getirmekle yükümlü ol...Devamını Oku

09 May 2024

SpektrumSpektrum

HİKAYE

Yargı Paketi’nin kadının soyadı ile imtihanı

Taslakta gündem olan değişiklik, Türk Medeni Kanunu’ndaki evlenen kadının soyadına ilişkin hüküm. Bazı haber sitelerinde konu, kadınlara yalnızca evlilik öncesindeki soyadlarını kullanma hakkı tanıyan bir değişiklik olarak ele alındı ancak durum böyle değil.

Ayşegül Kula

·

20 Ara 2023

yargi-paketinin-kadinin-soyadi-ile-imtihani
Kaynak: Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı resmî hesabı • Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadının İnsan Hakları Derneği ile Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı Danıştay’a yaptığı iptal başvurusu Salı günü (bugün) Danıştay’da görülecek.

28 Kas 2023

Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

Kadına yönelik şiddetin #BahanesiYok

Türkiye’de her 10 kadından 4’ü yakın partner şiddetine maruz kalıyor.

İlkim Emirler

·

25 Kas 2023

kadina-yonelik-siddetin-bahanesiyok